Boffauksen alkuperä

Epilogi


Pelivälineet kädessäsi taistelun alkaessa on vain kaksi vaihtoehtoa – taistele tai kuole. Ote aseesta tiukentuu, kun vihollisen sotarummun kumu vihloo jo korvia. Taistelutoverisi seisovat hajamielisinä vierelläsi. Joukkueen johtaja karjuu kannustavia lauseita, jotka valavat joukkoihin voimaa ja uskoa. Hevoset hirnuvat levottomina.
Jänteet virittyvät.
Peli alkaa.
Text Box: Jari Kuskelin, https://www.flickr.com/photos/39486784@N05/20830335691/in/album-72157657667580635/

Tämä opas jaettu kuuteen värikoodattuun kokonaisuuteen. Teosta on tarkoitus käyttää läpiluettavana boffauksen perusteiden oppaana, hakuteoksena asioiden tarkastamiseen sekä apuna innostaa ja osallistaa uusia harrastajia.

Boffauksen lyhyt historia

Boffaus on syntynyt, kun joukko ihmisiä tahtoi kokea adrenaliinin virtauksen, kamppailun mahdollisuuden ja yhteisöllisyyden tunteen taistelutantereella. Mättämisen riemu, onnistumisen tunteet, vauhti, vaaralliset tilanteet, kilpailuvietti, tiimityö ja varustelu ovat vain raapaisu boffauksen pinnasta. Kyseessä on vapaatyylinen ja luova kontaktilaji, jossa yhdistyvät yksilö- ja ryhmäsuoriutuminen ja jossa saa ja voi käyttää täyspainoisesti omia hoksottimiaan ja kehoaan sekä antaa kaikkensa. Laji on täynnä vuorovaikutusta ja kontaktia, joiden monipuolisuus tuo vaihtoehtoja, haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä. Omien tekojen vaikutuksen näkee heti, hyvä suoritus palkitaan välittömästi ja huonosta tulee pataan. Boffatessa pääsee juksaamaan vastustajaa ja jännittämään tulevia vastaiskuja. Menestyessään pääsee kokemaan ylentäviä onnistumisen tunteita ja voittamattomuutta sekä luomaan ja elämään omaa sankari-identiteettiään – sotajumaluutta, kuten harrastajat sanovat.  Lajiin kuuluu unelmointia, oman identiteetin rakentamista, tavoitteita. Boffaus antaa mahdollisuuden päättää oma roolinsa ja tekemisensä vapaasti taistelun raameissa. Jokainen taistelu alusta asti on luovaa tekemistä. Pärjäät parhaiten olemalla oma itsesi.
Boffaajat ovat yhteisöllisiä, urheilullisia, haasteista pitäviä, kilpailuhenkisiä, itsensä kehittämisestä kiinnostuneita, pölyä ja pikkunaarmuja pelkäämättömiä, taistelijahenkisiä ja toiminnasta pitäviä ihmisiä. Lajin fyysisyydestä huolimatta vähemmän riehakkaammatkin harrastajat löytävät äkkiä mielekästä tekemistä taistelukentältä. Asekantamalla ei tarvitse olla, jos ei pidä lyödyksi tulemisesta. Kentällä ei tarvitse juosta, jos kunto ei kestä. Boffauksesta on helppo innostua ja kiinnostua, koska lajissa on niin monipuolisia rooleja. Lajista innostutaan kolmesta ydinsyystä: hauskanpidon, kavereiden ja urheilun takia. Monet ovat mukana kaikista syistä.
Poikkeuksellisen upeaa on koko suomenlaajuisen harrastajakunnan keskinäinen ryhmähenki ja yhteenkuuluvuus. Boffaus on yksi harvoja ryhmäkamppailulajeja, joten hyvä ryhmädynamiikka kehittyy väistämättä. Ryhmäytymistä syntyy oman lähialueen harrastajien kanssa, oman taistelutyylin suosioiden kanssa sekä kaikkien muiden kanssa yhteisissä kamppailutapahtumissa. Vastapuolta harvoin nähdään aidosti kilpailijana, vaan ennemminkin oman hauskanpidon ja hyvinvoinnin mahdollistajana. Boffauksessa parasta on lyödä kaveria bofferilla päähän ja nauraa asialle yhdessä.
Suomessa boffaus on kehittynyt laajemmin vuosituhannen vaihteesta lähtien ja jatkaa kehittymistään ja monipuolistumistaan edelleen uusien taistelutekniikoiden, aseinnovaatioiden ja tapahtumaideoiden muodossa.




Boffauksen elementit

Boffaus on ennen kaikkea järkipeli, jossa lihaksilla ja hyvällä kunnolla ei oletusarvoisesti pärjätä paremmin. Oman fyysisen toimimisen ohjaajana toimii vastustajan havainnointi, vaistot, reaktiokyky ja vastustajan kanssa älyllinen kamppailu. On erittäin haastavaa ja kiehtovaa tulkita vastapuolen liikkeitä ja ajatuksia, analysoida tämän tulevat hyökkäykset ja sovittaa oma toimintansa niiden päihittämiseksi – jopa sekuntin murto-osissa. Laji vaatii keskittymään hetkeen ja auttaa myös irrottautumaan arjesta.
Laji perustuu vahvasti herrasmiesmäisyyteen, jossa huijaamista ja huonoja tapoja ei katsota hyvällä. Omat osumat tulee huomioida ja ilmoittaa rehellisesti. Väkivaltainen ja tahallinen satuttaminen fyysisesti tai henkisesti saa lajitoverit äkkiä poistamaan riehujan kentältä. Viallisten tai epäturvallisten aseiden käyttäminen aiheuttaa vaurioita. Tahallisesti kuolleeksi tekeytyminen ei ole suotavaa. Epäselvistä tilanteista kannattaa keskustella kaikkien osapuolien kanssa rakentavasti ja kypsästi – tarkoitushan on pitää hauskaa.
Pelivälineiden, aseiden, panssareiden, vaatteiden ja muun oheismateriaalin askartelu tuo oman tärkeän säväyksensä lajille. Itse rakennetulla pelivälineellä on harrastajalle rutkasti enemmän arvoa kuin lainatulla tai ostetulla. Tämä opas esittelee yhden mallin tehdä boffereita, mutta se ei ole ainoa. Omien mieltymysten noudattaminen muotoilussa, materiaaleissa, väreissä ja muissa ominaisuuksissa on enemmän kuin suositeltavaa. Uusien ideoiden ja innovaatioiden toteuttamiseen tulee kannustaa. Kanssaharrastajien kanssa rakennusteknisistä asioista keskusteleminen voi tuoda kaikille osapuolille uusia ideoita siitä mikä toimii ja mikä ei.
Boffauksen harjoitteluun voi suhtautua monella tavalla. Ensikertalainen hyötyy varmasti suuresti tarkkaillessaan kokeneempaa harrastajaa tai olemalla sellaisen opissa. Lajiin kuuluu oleellisesti kuitenkin itseopettelu ja -ajattelu. Taistelutekniikoita on yhtä monta kuin on harrastajia, kun jokainen taistelee itse parhaaksi näkemällään tavalla. Toimintoja ja vastaiskuja voi ja tulee miettiä, mallintaa ja harjoitella tiettyyn rajaan saakka. Tositilanteessa toiminta tapahtuu kuitenkin niin nopeasti, että jokaisen on kyettävä ajattelemaan itse.
Lajin monipuolisuus antaa harrastajan toteuttaa itseään tehokkaasti ja erilaisilla tavoilla. Jo pelkän oman taistelutoiminnan kehittämisen lisäksi lajissa on mahdollisuus päästä pohtimaan taisteluiden ryhmätaktiikoita, spekuloida niitä ja hyödyntää niitä käytännössä. Itseään voi toteuttaa eläytymällä toimintaan ja elävöittämällä tapahtumia taistelukentällä ja sen ulkopuolella. Toimivien ja kauniiden panssareiden, aseiden ja rekvisiitan tuottaminen sekä käyttäminen on monipuolista luovaa toimintaa, joita ohjaa usein taistelijan halu toimia, suojautua ja näkyä omien halujensa mukaan. Lajissa oppii myös runsaasti sosiaalisia taitoja. Valinnoilla, treenaamisella ja varustetyöllä boffaaja voi toteuttaa itseään melkein loputtomasti.


Pohjimmillaan boffaus on mitä tahansa pehmoaseilla käytävää taistelua. Pehmustettuja aseita käytetään, jottei tekemistä tarvitse rajoittaa vahingoittumissyistä. Boffausta voi harjoittaa kaverin kanssa takapihalla, lähiöporukalla omissa harjoituksissa, suomenlaajuisilla avoimilla treenileireillä sekä satojen jopa ulkomailta saapuvien boffaajien kanssa suurissa boffaus-tapahtumissa. Oleellista on aina selvittää kanssaharrastajien kanssa yhteiset pelisäännöt.

 

Boffauksen tulevaisuus


Vaikka boffauksen ydimmäinen olemus on pysynyt alusta alkaen samana, sen toteuttamistavat ja ilmenemismuodot ovat kehittyneet vuosien aikana ja tulevat kehittymään jatkossakin suuntaan tai toiseen. Muutokseen, kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat ensisijaisesti harrastajat itse.
Tällä hetkellä suomenlaajuinen boffauksen harrastajakunta eli boffoskene on hajanainen ja järjestäytymätön. Paikkakuntien välistä yhteistyötä ja kommunikaatiota halutaankin lisätä. Valtakunnallisesti erilaiset pelisäännöt ja harjoituskulttuurit vääristävät suurtapahtumien toimintaa ja valtakunnalliselle kattojärjestölle on selvästi kysyntää. Tällainen organisaatio tarjoaisi mahdollisuuksia ja yhtenäisyyttä koko boffoskenelle, paikallisyhdistyksille ja myös lajin ulkopuolisille. Esiin on nostettu aiheita peruskursseista, boffaus-ohjaajista sekä vakiintuneista treeneistä ja opetustavoista. Näytille tahdotaan tuoda lajin perusteita ja turvallisuusohjeita, neuvoja sekä kannusteita.
Sotahuuto -tapahtuma on kymmenen vuoden ajan koonnut kaikki boffauksesta ja sen oheistoiminnasta pitävät ihmiset yhteen. Sotahuuto ry on tästä syystä jäänyt koko boffoskenen puristuksiin. Ollessaan monien eri intressiryhmien risteyksessä, tapahtuman uudistaminen on muotoutunut erittäin haastavaksi. Tämän yksittäisen tapahtuman sääntölistaus on päätynyt hallinnoimaan koko Suomen ”virallista” kantaa, jonka epäkohdat ja niistä seuraava vuosittainen muuttuminen aiheuttaa harrastajakunnassa jatkuvaa nurinaa ja vastalauseita. Suomenlaajuinen, yksittäinen,  selkeä ja tapahtumista irrallinen sääntökuvaus  irroittaisi Sotahuuto ry:n ei-toivotuista paineista ja tapahtuman organisaatio voisi keskittyä itse tapahtumaan.
Kysyntää on myös helposti saatavalle selkeälle tietolähteelle, jolla laskettaisiin kynnyksiä lajiin tutustumiselle. Boffauksesta, bofferien tekemisestä, paikallisista treeneistä, järjestettävistä tapahtumista, joukkueista, säännöistä yleisesti ja eri tapahtumissa, materiaalien hankkimisesta ja muista boffaukseen liittyvistä asioista on dokumentoitua tietoa sekalaisesti internetissä ja harrastajakunnalla itsellään. Tämä tieto tulisi saada selkeästi ja yksiselitteisesti julkiseen jakoon.
Boffauksen harrastajat ovat pitkään ylpeilleet sillä, että lajiin tuleminen on helppoa ja uusikin harrastaja voi peitota monen vuoden konkarin. Nykyään harjoituksissa ja tapahtumissa kokeneempien boffaajien taso on jo huomattavasti kovempi kuin mitä se oli kymmenen vuotta sitten, joka saattaa synnyttää lajia ensikertaa kokeilevalle ylitsepääsemättömiä esteitä. Osa paikallisjärjestöistä järjestääkin nuorten harjoituksia erillään kokeneempien harjoituksista.
Boffauksen harrastajamääriä ei Suomessa ole dokumentoitu, mutta arvioiden mukaan lukumäärä on pysynyt jokseenkin samana viimeisen neljän vuoden ajan. Jotta harrastajamäärät kääntyvät laskun sijaan nousuun, tulee jokaisen boffaajan edistää uusien harrastajien tulemista lajin pariin parhaaksi näkemällään tavalla. Tämä opas on luotu helpottamaan juuri tätä tehtävää. Oppaassa esitellään lajin monia piirteitä aloittelija-lähtöisesti, perustreenien ohjelmarakenne ja muuta tietoa niin, että pienelläkin kokemuksella lukijan on mahdollista järjestää treenejä ja tarjota boffausta omalla alueellaan.
Jokainen boffausta harrastanut voi osallistua lajin edistämiseen pienillä toimilla. Ole ystävällinen ja avoin tulokkaita kohtaan, opeta heille lajin käytäntöjä ja ota mukaan toimintaan alusta alkaen. Kutsu ystäviäsi pitämään hauskaa kanssasi ja kehoita muita harrastajia ja myös tulokkaita tekemään niin. Ihmisten linkittyminen ja linkittymisen edistäminen treeniporukkaan ja joukkueisiin on kriittistä harrastusmielekkyyden, treenien, tapahtumiin osallistumisen, varusterakentelutiedon leviämisen ja yleisen hyvinvoinnin vuoksi. Uudet harrastajat hyötyvät suuresti, kun joku ottaa heistä koppia ja on treenikaveri, mentoroi, couchaa, kysyy mukaan treeneihin ja toimii tukena sekä tukihenkilönä haasteissa. Tähän pystyy jokainen. Sinäkin.
Kun uusia tulokkaita saapuu tutustumaan lajiin ja he hyvällä tukitoiminnalla saavat onnistumisen kokemuksia, he tahtovat harrastaa jatkossakin. Opetustoiminnalla kokeneemmat harrastajat pääsevät miettimään ja kehittämään omaa toimintaansa entistä pidemmälle. Lisääntyneet harrastajamäärät kasvattavat jokaisen boffaajan mahdollisuuksia boffata itse. Joka ikinen uusi innostunut harrastaja on elintärkeä lajin jatkuvuudelle ja kaikkien harrastajien harrastusmahdollisuuksille. Uusia harrastajia todellakin kannattaa siis hankkia.
Lisääntyneet harrastajamäärät kehittäisivät koko suomenlaajuisen boffoskenen mahdollisuuksia huimasti. Harjoituksissa kävisi enemmän harrastajia, harjoituspaikkoja olisi enemmän ja tiheämmin ja tapahtumia voitaisiin kasvattaa entistä mahtipontisempiin mittoihin. Paikkakuntien välinen yhteistyö helpottuisi, lajin markkinointi helpottuisi ja lajin yleinen tunnettuus nousisi roimasti. Tapahtumia ja pelejä järjestettäisiin vuosittain monipuolisemmin, taistelutekniikoiden määrä lisääntyisi ja monipuolistuisi ja toisi mukanaan uusia haasteita. Uusia innovaatioita nähtäisiin enemmän ja laji kehittyisi useisiin eri kategorioihin. Tarjonta samanaikaisesti monipuolistuisi ja vakiintuisi. Turvallisuuteen kiinnitettäisiin järjestäytyneellä tasolla enemmän huomiota. Entistä suurempi laji vaikuttaisi laajasti kansanterveyteen, sosiaalisiin rakenteisiin sekä taloudellisiin, kulttuurillisiin ja poliittisiin mahdollisuuksiin.
Boffaus on lajina yhä tuore ja sen soveltamismahdollisuuksia tutkitaan edelleen. Lajin kasvaessa syntyy kilpailullista liigatoimintaa, puulaaki-kisoja ja paikallisia kilpailuja. Syntyy mielikuvituksellisia tapahtumia, joissa on uudenlaisia viitekehyksiä, uusia sääntörakenteita ja rajoituksia ja ennen kaikkea runsaasti erilaisia elämyksiä. Kaikki boffauksen muodot ovat lajille tärkeitä. Nuoria tulee kannustaa pihaboffaukseen samalla tavalla kuin katulätkäänkin. Innostuneimmat jatkavat aina pidemmälle.
Kymmenen vuoden päästä, voi olla, että teini- tai lukioikäinen kantaa kouluun mukaan oman bofferinsa, jolla hän käy välitunnilla matseja kavereidensa kanssa, muiden harrastajien kanssa, ja jolla hän koulun jälkeen treenaa koulun salissa tai kentällä, joko oppilaiden itsensä organisoimassa tai [kokeneempien harrastajien] tai opettajien koordinoimassa enemmän- tai vähemmän vapaamuotoisessa treenissä. Vapaapäivänään sama kaveri voi mennä ystäviensä kanssa hengaamaan pihalle, ottaa bofferit mukaan samalla kun vietetään aikaa. Saattaa muodostua kavereiden ja tiettyjen rajattujen porukoiden, esim saman koulun kävijöiden omia joukkueita. Boffausta tehdään liikuntalajina koululiikunnassa ja seurakuntien tapahtumissa. Siitä on epävirallisia- ja virallisia kilpailuja.

Boffaus on tunnistettu ja tunnustettu liikuntalaji ympäri Suomea. Siitä on kirjoitettu lehdissä ja kerrottu uutisissa, ja suuri osa kansaa tunnistaa bofferin katukuvassa ja tietää, mitä sillä tehdään (osaa liittää sen boffaukseen, ja tietää jossain määrin, mitä se on).
Kysyntää erilaisille laajemmille tapahtumille on, ja niitä järjestetään. Sohu elää ja voi hyvin, ja on kahdentunut tai kolmentunut.
-       Esko Juutinen

Lajin olemassaolo ja sen näkyvyys suomalaisessa yhteiskunnassa on jokaisen harrastajan yhteinen asia. Se mihin boffaus harrastuksena ja ilmiönä tulee kehittymään on sinun, minun ja meidän kaikkien oma päätös, joka yhdessä määrittää lajin tulevaisuuden. Helpoin tapa vaikuttaa uusien tulokkaiden määrän lisääntymiseen on reagoida ruohonjuuritasolla, lajin ohjaajan ja ohjattavan rajapinnassa. Lisäämällä menestyksekästä värväys- ja koulutustoimintaa paikkakuntakohtaisesti on mahdollista kasvattaa koko valtakunnan laajuista boffaus-ilmiötä.


Jos olet uusi boffauksen parissa, tahdon, että luet tämän oppaan perusteellisesti ja sisäistät tässä esitetyt aiheet ja ohjeistukset.
Jos olet kokenut boffaaja, tahdon, että luet tämän oppaan perusteellisesti, pohdit omia motiivejasi harrastaa boffausta, omia toiveitasi boffauksen tulevaisuuden suhteen ja sisäistät erityisesti uusien harrastajien ohjaamista käsittelevät kappaleet.

Koko opas kannattaa lukea bofferi kädessä. Lukemisen aikana on suositeltavaa visualisoida ja kokeilla käsiteltäviä ajatuksia riippumatta siitä oletko kokenut vai kokematon boffaaja. Jos oma bofferi on vielä tekemättä tai sitä ei ole saatavilla, mikä tahansa käteen sopiva lyömiseen soveltuva astalo käy – omalla vastuulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti