Kuinka pärjäät paremmin

Kuinka pärjäät paremmin


Teknisen ja fyysisen suorittamisen ohella boffaajan pärjäämisen tärkein edellytys on järki, äly ja aivotyö. Vaikka boffaaja hallitsisi hyökkäys- tai puolustusliikkeen parhaiten maailmassa, se ei tarkoita, että hän voittaisi kamppailun kuin kamppailun. Suunnattoman tärkeää on analysoida omia sekä vastustajan vahvuuksia ja heikkouksia, ymmärtää kuinka niitä havaitaan ja miten niihin kannattaa reagoida. Tämä kappale käsittelee boffauksen älyllistä puolta. Koska kyseessä on edelleen ihmisten välisen toiminnan kuvailua on mahdotonta ohjeistaa toimintaa kaikkiin tilanteisiin. Tämä kappale antaa esimerkkejä ja tarjoaa älyllisiä pulmia, joita boffaaja kamppaillessaan kohtaa.

Visualisointi

Visualisointi tarkoittaa, että ihminen näkee jotain mielessään. Ei pelkästään ajattele vaan tosiaan näkee sen sisäisissä silmissään, kuvina tai elokuvina. Toimintana visualisointi on lähes meditatiivista, se vaatii eläytymistä ja keskittymistä eikä se aina onnistu kaikilta.
-       Erik Larssen
Visualisoinnilla on tutkitusti vaikutusta urheilijan suoritukseen. Kun toivesuorituksensa näkee elävänä mielessään on kyseisen suorituksen toteuttaminen helpompaa. Tätä voi soveltaa myös boffaukseen. Pelissä tavoitteenasi on torjua vastapelaajan hyökkäyksiä ja tehdä vastahyökkäyksiä. Ennen peliä käy mielessäsi läpi miten tämä tapahtuu. Minkälaisia liikkeitä joudut tekemään? Miten vastapuoli reagoi? Mitä jos vastapuoli reagoikin toisella tavalla? Mitä jalkasi tekevät tilanteessa? Mieti jokaista kohtaa niin tarkkaan kuin osaat. Visualisoi ne mielessäsi. Tee mielikuvaharjoituksia.
Mitä ympärilläsi tapahtuu? Miten joukkuekaverisi liikkeet vaikuttavat sinun tilanteeseesi? Mitä tapahtuu kun joukkuekaverisi poistuu pelistä? Mitä täysin odottamatonta voi tapahtua ja kuinka reagoit siihen? Mitä kuulet kamppailun aikana? Mitä haluat kuulla? Entä ajatella, tuntea, haistaa tai maistaa? Miltä iskut tuntuvat? Sattuuko? Millä tavalla sattuu ja kuinka paljon? Visualisoi kokonaiselämys, joka vaaditaan ihanteelliseen suoritukseen. Haastavistakin tilanteista on huomattavasti helpompi selvitä, kun ne on kokenut jo aiemmin. Visualisointi auttaa sinua kokemaan tilanteita mielessäsi, jolloin niiden toteuttaminen tositilanteessa helpottuu huomattavasti.
Voit ottaa avuksesi oman pelivälineesi. Kuvittele tilanne eteesi ja toimi tilanteen vaatimalla tavalla. Tee tätä olohuoneessa, takapihalla, harjoituksissa tai ihan missä tahansa. Päihittämällä mielikuvitusvastustajan opit päihittämään myös oikean vastustajan. Miten liikutat asettasi torjumaan hyökkäyksen? Miten teet tästä vastahyökkäyksen? Miten vastustaja reagoi siihen?
Visualisointia voi tehdä myös peilin avulla. Etsi eteesi suurikokoinen peili ja asetu sen eteen peliväline käsissäsi taisteluasentoon. Näet heti omassa asennossasi huonosti puolustettuja kohtia, jotka myös vastustaja näkee. Hakeudu asentoon, jossa minimoit huonosti puolustetut kohdat vartalossasi. Näitä ovat usein kyynärpää ja pää sekä joskus myös vartalo. Millaisen hyökkäyksen tekisit peilikuvaasi vastaan? Miten vastustajanasi toimiva peilikuvasi voisi reagoida tilanteeseen? Kuinka hän torjuu hyökkäyksen ja mitä osia vartalostaan hän samalla paljastaa? Minkälaisen vastahyökkäyksen peilikuvasi voi tehdä? Entä toisenlaisen hyökkäyksen? Tai kolmannenlaisen? Miten reagoit näihin? Visualisoi tilanne peilin edessä, seuraa omaa asentoasi ja harkitse vastustajan mahdollisia ja todennäköisiä liikkeitä.
Vastustajan toimien ennakoimisen lisäksi tulee ennakoida omat liikkeet tai ennemminkin miettiä mikä on jokaisen oman liikkeen jälkeen seuraava luonteva liike. Tähän elementtiin pätevät paljon fysiikan ja liikkeen ymmärtäminen. Kun lyöt aseella ja se osuu vastustajaan, pelivälineeseen tai muuhun kohteeseen, syntyy aseen palauttava vastavoima. Rennosti lyöty miekan isku kimpoaa vastustajasta samalla perjaatteella kuin koripallo lattiasta. Tätä liikevoimaa kannattaa käyttää hyödykseen ja toimintaansa visualisoidessaan aina miettiä: mitä tapahtuu seuraavaksi?
Liikevoiman lisäksi tulee ottaa huomioon omien liikkeiden vaikutus vastustajaan. Tekemäsi lyönti saa vastustajan todennäköisesti torjumaan hyökkäyksen ja nostamaan puolustustaan, paljastaen mahdollisesti joitakin osia itsestään. Mieti aina mahdollisuuksien mukaan etukäteen omien toimiesi aiheuttamat reaktiot vastustajassa ja omat vastaliikkeesi niihin. Muista huomioida vastustajan hyökkäysmahdollisuuksienkin muuttuvan joka kerta kun teet jonkin liikkeen.

Taistelutahto

It’s not the size of the dog in the fight,
it’s the size of the fight in the dog.
- Mark Twain
Boffaamisessa on usein kysymys vastustajan älyllisestä peittoamisesta, joskin fyysisin menetelmin. Älylliseen ylivoimaan vaaditaan tietynlaisia pärjäämistä edistäviä ajatusmalleja. Erilaista henkistä valmentamista ja älyniksejä on äärettömästi, mutta esittelen tässä muutaman itse hyväksi kokemani ajatuksen.
Jotkut boffaajat sanovat, että yleensä se joka lyö enemmän, voittaa. Tämä perustuu yksinkertaisesti siihen, että se osapuoli joka kahdesta pelaajasta toimittaa enemmän hyökkääviä liikkeitä vastustajaansa kohti todennäköisemmin saa hyökkäyksen perille asti. Tärkeämpää mielestäni on kuitenkin se, että kumpi pelaajista haluaa voittaa enemmän.
Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa on 160 cm pitkä panssaroimaton pelaaja, jolla on yhden käden miekka ja hänellä on vastassaan 210 cm pituinen täysin panssaroitu hilparia kantava korsto.  Jos korsto varusteylivoimansa vuoksi suhtautuu toiseen pelaajaan ylimielisesti ja huitoo hajamielisesti vastustajaa kohti, pystyy toinen pelaaja omalla paremmalla asennoitumisellaan pärjäämään jopa erittäin hyvin. Pelaaja, joka on tarkkaavaisempi, keskittynyt hetkeen ja aidosti haluaa päihittää vastustajan, yleensä voittaa. Kun ihminen kokee aidosti tarvetta suoriutua tehtävästä, hänestä usein irtoaa hitusen enemmän selviytymisvaistoja kuin normaalisti. Tämä perustuu osittain kaikille olennoille luontaiseen ”Taistele tai pakene” -refleksiin, joka on boffauksessa jatkuvasti läsnä.
Jos asennoidut vastustajaan pelolla ja olet varma tappiostasi, todennäköisesti häviät.
Jos asennoidut vastustajaan itsevarmasti, ymmärrät haasteen ja teet kaikkesi, pärjäät huomattavasti paremmin.
Text Box: Taistelutahto näkyy kentällä joskus uhkarohkeutena. 
Kuva: Jari Kuskelin. (https://www.flickr.com/photos/39486784@N05/20200829024/in/album-72157657667580635/)
Tätä voi harjoitella tarkoituksellisesti. Kun omissa harjoituksissasi boffaat yhden vastustajan kanssa kaksinmittelössä, valitse itsellesi tahallisesti heikompi varustus kuin vastapelaajalle, esimerkiksi aikaisemman esimerkin mukaisesti. Voittaaksesi vastustaja sinun tulee pinnistää itsestäsi enemmän ulos, käyttää älynystyröitä, pohtia tekniikoita, havainnoida vastustajaa ja tarttua mahdollisuuksiin mielettömän nopeasti. Todennäköisesti häviät suuren määrän otteluista, mutta hiljalleen alat pärjäämäänkin. Kun tämän jälkeen otat vastustajan kanssa tasavertaisen varustuksen, tulet pärjäämään korotetun aktiivisuutesi vuoksi todella paljon paremmin.
Description: C:\Users\Ossi\Downloads\Jari Kuskelin_Sohu15_2.jpg

Voittamisen filosofia

Mukaillen Jukka-Pekka Venttolaa, 2014.
Tuttujen ja kavereiden kanssa boffaaminen on mielettömän hyvää ajanvietettä, mutta pienessä porukassa oppii pian kavereiden maneerit ja tavat boffata. Erittäin tuttuja vastustajia on huomattavan paljon helpompaa tulkita kuin vieraita.  Mitä vieraampi vastustaja on kyseessä, sitä haastavampaa hänen kanssaan on usein kamppailla. Vieras vastustaja on tuttuun verrattuna haastava siksi, koska hänen liikkeitään on vaikeampi tulkita ja arvioida ennalta ja täten vastustaja kykenee yllättämän.
Tätä yllätysmomenttia kannattaa soveltaa boffaukseen, myös tuttujen kanssa. Tee jotain odottamatonta. Kokeile erilaista valmiusasentoa. Koeta pientä eroa. Koeta radikaalia eroa. Koeta jotain mikä saattaisi tuntua jopa järjenvastaiselta. Tee jotain mitä et yleensä ikinä tee, mutta tee se harkitusti. Yllätä vastustaja.
Jo pelkkä aseen kulma suhteessa lattiaan voi tehdä merkittävän eron. Vaikka pidät kätesi paikallaan, mutta vaihdat aseen kärjen osoittamaan lievästi kohti lattiaa, kattoa, vasenta tai oikeaa, kohtisuoraan vastustajaa kohti tai kohti vastustajan silmiä, pystyt muuntelemaan taistelumahdollisuuksiasi huomattavasti.

Tekeminen

Monipuolisuus on valttia useilla elämän aloilla, niin myös boffauksessa. Boffauksen lisäksi on suositeltavaa harrastaa myös muuta liikuntaa, jossa pääsee käyttämään jalkojaan, käsiään ja päätään. Voi olla hyödyllistä katsoa ohjeita historiallisista taistelutekniikoista. Voit hakea ideoita jopa elokuvista tai peleistä, joskin lähdekritiikkiä on syytä noudattaa. Myös muiden kamppailulajien harrastaminen ja tekniikat voivat tuoda uusia elementtejä omaan boffaukseen. Omaan tekemiseen ja turvalliseen tekniikkaan sekä hauskanpitoon keskittyminen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin on erittäin suositeltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti