Uuden harrastajan tutustuttaminen lajiin

Uuden harrastajan tutustuttaminen lajiin

Seuraavaksi esittelen boffaamisen harrastamisen vaiheet. Alla oleva kaavio on omiin kokemuksiini sekä asiantuntijoiden haastatteluihin perustuva malli siitä, minkälaisia vaiheita ja toimintoja uuden harrastajan tutustuttaminen pitää sisällään. Kaavion eri osat ja niiden sisältö on selitetty kaavion jälkeen.

Kohtaaminen (Kohderyhmä)

Boffausharrastuksen aloittaminen alkaa siitä, kun lajia tuntematon ihminen ja lajin tunteva ihminen kohtaavat. Kutsutaan näitä henkilöitä selvyyden vuoksi ”uudeksi harrastajaksi” ja ”ohjaajaksi”. Potentiaaliset uudet harrastajat voivat tulla mistä tahansa elämäntilanteesta, eikä selkeää boffauksen kohderyhmää olekaan mielekästä määrittää.
Boffauksesta kiinnostuneita ihmisiä yhdistää usein toiminnasta ja haasteista pitäminen, taistelu- ja kilpailuhenkisyys, yhteisöllisyys, urheilullisuus sekä käsitöiden tekeminen. Lajista kiinnostuu ennakkoluulottomat ja kovapäiset ihmiset, jotka keskittyvät omaan kokemukseen, eivätkä itseään ympäröivien ihmisten mielipiteisiin.
Monet boffaajat ovat urheilullisia jo boffauksen aloittaessaan, mutta lajista kiinnostuu paljon myös vähemmän liikunnallisia harrastajia, joita kiehtoo enemmän pelit, roolipelit ja historia ja näiden toteuttaminen oikeassa elämässä.
Koska boffauksesta kiinnostuu niin monentyyppisiä ihmisiä, kannattaa lajia esitellä avoimesti mahdollisimman monelle ihmiselle. Hyvä tapa esittelyyn on kertoa omia ajatuksia siitä miksi boffaus on hyvä harrastus. Potentiaalinen uusi harrastaja on hyvä kutsua omiin harjoituksiin tai tutustuttaa lajin saloihin saman tien, jos mahdollista. Erityisen tärkeää on, että uusi harrastaja tietää mistä saa lisätietoa ja missä ja milloin oman paikkakunnan boffaajat kokoontuvat.


Tiedon jakaminen ja asetuntuma

Uudella harrastajalla herää usein paljon kysymyksiä lajista. Näihin on hyvä vastata oman tietämyksensä mukaan. Jos harrastaja haluaa kokeilemaan lajia mahdollisimman pian, kannattaa siirtyä suoraan boffaukseen. Jotta boffausta voidaan harrastaa, tarvitaan boffereita. Tuo harjoituksiin aina muutama ylimääräinen vaihtoase. Vaihtoaseista on hyötyä uusien harrastajien aseistamisen lisäksi myös omana vara-aseena rikkoutumisen varalle.
Kerro harrastajalle lyhyesti miksi lajia harrastetaan:
Adrenaliini, kamppailu, kontakti, mättämisen riemu, onnistumisen tunteet, vauhti ja vaaralliset tilanteet. Vapaatyylisyys ja luovuus taistelussa ja välineiden rakentamisessa. Oman järjen käyttö, vuorovaikutus, yhteisöllisyys, tiimityöskentely. Välitön palaute omasta toiminnasta.
Kerro harrastajalle lyhyesti miten lajia harrastetaan:
Kuvaile tämän oppaan mukaisesti pelin idea, pelivälineet ja turvallisuus. Tämä on mainio tilaisuus ottaa uuden harrastajan kanssa asetuntumaa. Pelin osumasääntöjen kertomista voi elävöittää lyömällä harrastajaa kevyesti sääntöjen mukaisesti raajoihin. Esimerkiksi: ”Kun saat osuman käteen, menetät käden pelistä ja siirrät sen selkäsi taakse.” Tämän kanssa sopiva lyönti käsivarteen.
Jos harrastaja perääntyy, eikä tahdo tulla tässä kohtaa lyödyksi, on mahdollista että hän ei ole boffauksen kohderyhmää tai hänellä on väärinkäsityksiä lajista. Keskustele harrastajan kanssa hänen odotuksistaan ja omista odotuksistasi yhteisymmärryksen luomiseksi. Tee esittelytilanteesta tasa-arvoinen antamalla myös harrastajalle peliväline ennenkuin lyöt häntä. Voit myös pyytää harrastajaa lyömään itseäsi, jotta hän saa tuntumaa lyömiseen.

Boffaus

Kun perusidea ja -säännöt ovat selvät, kannattaa siirtyä samantien itse asiaan eli boffaukseen. Ennen taisteluja on hyvä esitellä tasapainoinen ja ketterä boffausasento sekä taistelunaloittamismerkki. Ottele uuden harrastajan kanssa muutama erä kaksinmittelöä.
Tarpeen vaatiessa, voit otella tavallista kevyemmin, jottei uusi harrastaja turhaan säikähdä ja saa negatiivisia mielikuvia lajista. Ensimmäinen kokemus on tärkein vaikuttaja uuden harrastajan sitouttamisessa pitempiaikaiseksi harrastajaksi. Muutaman erän jälkeen hissuttelu ei enää kannata, vaan tulee taistella omalla normaalilla tavallaan. On hyvä antaa mahdollisimman realistinen kuva lajista heti alusta lähtien. Kovemmille vastustajille ja haasteille pärjääminen tuo harrastajalle myös enemmän motivaatiota kuin lässyttely. Näiden ensimmäisten taistojen aikana voit vielä kertoa lisää boffauksesta, säännöistä ja perustekniikoista, jos huomaat sille olevan tarvetta.
Kun uusi harrastaja on saanut vähän käytännön kokemusta boffauksesta, hänelle voi valita samantasoisen vastustajan harjoittelukumppaniksi. Uudet harrastajat häviävät taisteluissa usein kokeneita harrastajia vastaan, joten on kannattavaa antaa uusien harrastajien kamppailla keskenään. Tällöin he pääsevät useammin voittamaan ja kokemaan onnistumista.

Motivaatio, ongelmat ja onnistumiset

Jotta uudesta harrastajasta tulee aktiivinen harrastaja, hänen tulee kokea onnistumisia ja motivaatiota harrastaa ja kehittyä. Onnistumisista tulee kehua välittömästi ja kannustaa edelleen. Harrastaja on todennäköisesti itselleen uudessa ja vieraassa tilanteessa ja kaikki kannustus auttaa harrastajaa sopeutumaan ja rentoutumaan.
Kun uusi harrastaja lyö, kehu!
Kun uusi harrastaja osuu sinuun, kehu!
Kun uusi harrastaja torjuu lyöntisi, kehu!
Kun uusi harrastaja liikkuu kentällä hyvin, kehu!
Kun uusi harrastaja voittaa sinut, kehu paljon!
Kun uusi harrastaja ei torju lyöntiäsi, kerro kuinka se tapahtuu ja pyydä tekemään niin.
Kun uusi harrastaja nyt torjuu lyöntisi, kehu!

Kehuksi riittää yksinkertainen ”Hyvä!”.  Erinomaisesta suorituksesta voi jopa kätellä vastustajaa ja kehua ”Hieno taistelu, kiitos!”. Huonoista suorituksista ei tarvitse kehua.
Pärjäämisen edistämiseksi kannattaa korjata uuden harrastajan mahdollisia virheitä. Vaikka jokainen boffaa omalla tyylillään, on tiettyjä pärjäämistä heikentäviä seikkoja, joita monet aloittelijat tekevät:
-       Liian suuret liikeradat ja voiman käyttö. Boffauksessa pienikin hipaisu riittää osumaksi, joten voimakkaita lyöntejä ei tarvita. Laajat lyönnit on hitaita sekä ne on helppo nähdä ja torjua. Laajat lyönnit jättävät myös lyöjän kehon avoimeksi hyökkäyksiä vastaan. Opasta pienempiin lyönteihin, nopeus on tärkeämpi kuin voima. Kannusta lyömään silti rohkeasti! Näytä esimerkkiä. Esittele turvallinen lyöntitekniikka.

-       Osuman pelkääminen. Kokematon harrastaja saattaa karsastaa lyödyksi tulemista. Tähän on hyvä totuttaa jo lajia esitellessä. Pelkääminen saa harrastajan helposti sulkemaan silmänsä tai muutoin rajoittamaan omaa toimintaansa. Pidä huoli, että käyttämänne välineet ovat turvallisia ja niiden käyttäminen ei satu.

-       Lyöminen. Boffauksessa on tavoitteena tappaa vastustaja. Monet uudet harrastajat lyövät ja katsovat vastustajan pelivälinettä, vaikka tarkoitus olisi lyödä vastustajaa. Älä pelkää vastustajan lyömistä. Lyöminen kuuluu lajiin. Lyö! Tärkeintä on päästä alussa yli iskun antamisesta ja toiminnan aloittamisesta – rohkeutta tarvitaan boffaamisessa. Enempi toiminta voittaa usein kentällä ja aggressiivisempi osapuoli todennäköisemmin voittaa. Rohkeuden jälkeen tulee puolustaminen ja yhteistyö.

-       Puolustautuminen. Boffauksessa on tavoitteena myös pysyä itse hengissä. Opasta harrastaja torjumaan ja väistämään lyöntejä. Jos käytössä on kilpi, pitää kokematon boffaaja kilpeä usein liian alhaalla eli pää jätetään suojaamatta. Opasta tulokas puolustamaan kaikista suunnista niin, että näköyhteys vastustajaan säilyy.

-       Liikkuminen. Tehokas jalkatyö ja liikkuminen vaikuttavat omiin ja vastustajan mahdollisuuksiin hyökätä ja puolustaa. Vastustajan liikkumiseen on hyvä reagoida, sillä hidas tai liian lähelle jäävä jalkatyö on usein kohtalokasta. Liikkumista edesauttaa hyvä boffausasento.

-       Omien osumien laskeminen. Pieninkin hipaisu tosiaan lasketaan ja uusia harrastajia tulee kannustaa alusta lähtien reagoimaan pieniinkin osumiin rehellisesti.

-       Ympäristön tarkkailun unohtaminen joukkotilanteissa. Kun taistelu kuohuu ympärillä ja vastustaja lähestyy, harrastajasta tulee helposti putkinäköinen. Henkilökohtaista ja joukkueen pärjäämistä edistää ympäristön aktiivinen tarkkailu. On hyvä tietää mitä tapahtuu edessään, takanaan, oikealla ja vasemmalla puolella. Ympärillään olevat ihmiset on hyvä havainnoida paitsi peliteknisistä syistä, myös turvallisuuden vuoksi. Säntäily tai voimakkaat yllättävät liikkeet voivat aiheuttaa yhteentörmäämisiä.

-       Kaikkia aseita käyttäessä tulee huomioida etäisyys vastustajaan. Liian läheltä liian kovaa tehty hyökkäys herkälle alueelle voi olla vaarallinen. Huomioi aseesi ominaisuudet.
Jos harrastaja pitää itse boffaamisesta, on turpaan saamisessakin mielekkyyttä.  Tappioita tulee uudelle harrastajalle alussa varmasti ja se voi aiheuttaa helposti harmistumista. Yksi tärkeimmistä motivoinnin ja sitouttamisen keinoista onkin ottaa kaikki uudet harrastajat osaksi porukkaa. Ihminen on pohjimmiltaan laumasielu ja kuuluvuuden tunne ohjailee meidän kaikkien toimintaa suuresti. Positiivinen vuorovaikutus ja yhteyden saaminen on alussa paras tuki, jonka voi olla ja antaa. Kaikki harrastajat taitoon, ikään, sukupuoleen tai mieltymyksiin katsomatta ovat lajille tärkeitä.  Vähemmän taidokas boffaaja ei ole vähemmän tärkeä harrastaja.
Kokonaisvaltaisen valmentamisen näkökulmasta yksioikoisesta määrien ja sisältöjen manipuloinnista tulisi pyrkiä sisäisen motivaation vahvistamiseen, oppimista ja kehittymistä tukevan arvo- ja asenneilmapiirin luomiseen, omistautumista tukevan vireystilan varmistamiseen ja urheilijan itsensä kehittämisen taitojen tukemiseen.
- Jukka Tiikkaja, 2014.

Syntyykö uudella harrastajalla motivaatiota ja onnistumisen kokemuksia?

Yhdessä boffaaminen

Asetuntuman, muutamien kokeilumielisten taisteluiden ja motivointitoimien jälkeen voidaan ottaa uusi harrastaja osaksi normaaleja boffotreenejä. Vaihtelemalla taisteluparia ja osallistumalla koulutukseen ja ryhmätaisteluihin uusi harrastaja pääsee tutustumaan ja tekemään asioita yhdessä muiden boffaajien kanssa.
Oman paikallisryhmän harjoituksissa on hyvä ylläpitää avointa, ystävällistä ja opastavaa kulttuuria. Kun opastat ystävällisesti uutta harrastajaa lajin pariin, hän todennäköisesti pystyy ja haluaa opastaa tulevia uusia harrastajia myöhemmin. Ihanteellisessa tilanteessa kaikki boffaajat ovat kykeneviä ja halukkaita antamaan yllä kuvailtua perustavanlaatuista ohjausta boffauksesta: kun uudet harrastajat boffaavat keskenään, he kannustavat toisiaan ja vinkkaavat mahdollisista toistuvista virheistä. Rohkaiseminen on tärkeä osa boffauskulttuuria. Tällainen toiminta myös ryhmäyttää. Omassa ryhmässä taisteleminen vaikuttaa taistelumotivaatioon paljon. Kun harrastaja taistelee tuntemattomien seurassa, taistelumotivaatio on todennäköisesti heikompi kuin ystävän vierellä.
Uutta harrastajaa tulee kannustaa kokeilemaan erilaisia aseita ja eri vastustajia. Tämä luo erilaisia kokemuksia ja toimintamalleja, jotka luovat pohjaa harrastajan omalle bofferointitavalle. On helpompi löytää tekniikoita, jotka toimivat useampaa vastustajaa vastaan, jos taistelee erilaisia taistelijoita vastaan. Samalla löytää myös tekniikoita, jotka toimivat itseä vastaan ja niistä selviytyminen muuttuu helpommaksi ongelmakohtien ymmärtämisen myötä.
Ennen suuria ryhmätaisteluita on hyvä kertoa harrastajalle perustavanlaatuisia ryhmätoimintaa edistäviä asioita: tarkkaile ympäristöäsi, lyö yhdessä, auta kaveria ja pyydä kaveria auttamaan. Selvennä myös kyseisen taistelun tavoite ja vastapuolen pelaajat.
Hedelmällinen ryhmätoiminta synnyttää uudessa harrastajassa yhteisöllisyyden tunteita, onnistumista ja motivaatiota. Yhdessä ja yksin ratkaistut taisteluongelmat, lajissa kehittyminen, kaverin motivointi ja muiden boffaajien haasteena oleminen ovat avainasemassa miellyttävän boffauskokemuksen luomisessa. Uusi harrastaja pääsee kokeilemaan opetettuja asioita ja luomaan täysin uusia tapoja taistella, puolustautua, liikkua ja kommunikoida.
Boffaus on paljon hyvien paikkojen näkemisen ja niihin ehtimisen opettelua. Yksi hyvä tapa edistää uuden harrastajan toimintaa ryhmässä on ns. minion-järjestelmä, jossa kokemattomat paritetaan kokeneiden kanssa ja kokeneet ohjeistavat toimintaa. Yleensä kokeneempi tällöin jättää näkemiään hyviä paikkoja käyttämättä saadakseen kokemattoman ”minionin” tekemään konkreettisen työn ja auttaa vain silloin kun tarvitaan. Kokeneempi boffaaja avaa liikkumisellaan ja toiminnallaan uudelle harrastajalle hyviä paikkoja parhaansa mukaan. Ennen pitkää uusi harrastaja väistämättä huomaa jonkun niistä. Vähitellen paikkoja oppii näkemään herkemmin. Näytä esimerkkiä. Esimerkin voima on vahva.
Tässäkin on tärkeää tarkkailla uuden harrastajan menestymistä, onnistumisia ja tukea taistelumotivaatiota.

Sitoutuminen toimintaan

Jotta uudesta harrastajasta muodostuu säännöllisesti harjoitteleva ja innostunut boffaaja vaaditaan paljon muutakin kuin onnistumista ja taistelumotivaatiota. Sitoutuakseen toimintaan harrastajan on hyvä samaistua yhteisiin toimintatapoihin, motiiveihin ja arvoihin, joita on tämänkin oppaan alussa esitelty. Harrastajan tulee tuntea itsensä tervetulleeksi ja hyväksytyksi itsenään. Ihmistä ohjailee kuuluvuuden tunne ja boffausryhmään kuuluminen edistää ryhmään sitoutumista huimasti. Kuuluvuuden lisäksi tarpeellisuuden tunne on hyvä luoda harrastajalle. Kiittämällä osallistumisesta harjoituksiin, haasteena olemisesta ja huomauttamalla harrastajan osallistumisen tärkeydestä kaikkien muidenkin harrastukselle uusi harrastaja kokee helpommin olevansa tärkeä ja tarvittu osa ryhmää – niinkuin hän onkin.
Sitouttamiseen auttaa myös omien pelivälineiden hankinta ja rakentaminen. Muutamien harjoituskertojen jälkeen monet harrastajat jo haluavatkin ikioman bofferimiekan kotiin vietäväksi. Bofferinrakennusohjeet löydät tästä oppaasta. Omien boffereiden luominen on hauskinta ryhmässä, esimerkiksi ns. aseenrakennuspajassa. Pajassa kokeneet boffaajat voivat opastaa kokemattomia aseiden rakentamisessa. Jossei aseenrakennuksesta ole kokemusta, voi noudattaa tämän oppaan ohjeita.
Ihmisen toimintamotivaatioon vaikuttaa myös harrastustoiminnan ulkopuolinen elämä. Jotta toimintaan jaksaa keskittyä ja panostaa, harrastajan tulee olla fyysisesti ja henkisesti hyvinvoiva. Jos kotona, koulussa, töissä tai muussa yksityiselämässä on ongelmia, voi toimintaan keskittyneesti suhtautuminen olla vaikeaa. Ohjaajan tehtävä ei ole lähtökohtaisesti selvittää ja huolehtia harrastajan koti-asioista, mutta välittämisestä ei ole haittaakaan.

Uusharrastajahankinta

Kun uusi harrastaja sitoutuu toimintaan, hän haluaa boffata lisää ja tulee harjoituksiin vastakin. Kun ihminen kokee jonkin asian hyväksi tai mieluisaksi, hän kertoo siitä muillekin. Kun uusi harrastaja alkaa vakiintua lajiin, häntä kannattaa kehoittaa kutsumaan myös kavereitaan kokeilemaan lajia. Ennestään tuttujen kavereiden kanssa yhteisöllisyys ja innostuminen syntyy helpommin ja boffauksen harrastaminen on entistä hauskempaa.
Kun uusi harrastaja alkaa vakiintua lajiin, hän voi toimia ohjaajana ja kuvailla ja opastaa uusille harrastajille lajia ja sen perusteita ilman alkuperäistä ohjaajaa. Ihmisiä kannattaa rohkeasti kutsua kokeilemaan lajia. Kaikki eivät boffauksesta tykkää, mutta monet innostuvat vaikka olisivatkin ensin ennakkoluuloisia.

Monipuolisemmat toimintamahdollisuudet

Uudet harrastajat luovat mahdollisuuksia lajille ja sen harrastajille. Jokainen ymmärtää, että kymmenellä pelaajalla voi saada aikaan mielenkiintoisempia pelejä kuin kahdella pelaajalla. Lisääntyvä harrastajamäärä on siis kaikkien harrastajien etu, koska se monipuolistaa jokaisen harrastajan mahdollisuuksia boffata ja kehittyä.
Jokainen uusi harrastaja on myös uusi ennenkohtaamaton haaste jokaiselle toiselle harrastajalle. Jokainen uusi harrastaja vaikuttaa kokonaisuuteen. Jokainen uusi harrastaja tuo mukanaan oman panoksensa lajiin, oman tyylinsä boffata, oman tyylinsä toimia ryhmässä, omat ratkaisunsa rakentaa boffereita, omat ideansa tapahtumista, peleistä ja niiden säännöistä. Kymmenen ihmistä todennäköisesti myös keksii mielenkiintoisempia ja erilaisempia tapahtumia sekä tilanteita kuin mihin vain kahden ihmisen luovuus riittää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti